פסיכותרפיה ואימון לקבלת החלטות

אודי ערד פסיכותרפיה ואימון אישי
052-5675969

למה כדאי להיות בעמדה קורבנית?

בעבודתי כמאמן ב-10 השנים האחרונות פגשתי ב"חדר האימון" שלי, לא מעט "אמהות פולניות" מכל הצבעים והמינים ובכל הגילאים ש"דפקו" הופעת אורח מרשימה ונאחזו בקרנות המזבח או ליתר דיוק, בידיות של הספה שבמשרדי, בדיוק ברגע בו השינוי המיוחל ניסה להתפרץ לתוך חייהם.

אני חייב לציין שיש לי ארסנל מרשים ועוצמתי של השכלה אימונית ופסיכולוגית, ניסיון בשטח, חוכמה ותיחכום בכדי להתמודד עם "השיריון הפולני" הזה.

אבל לעיתים, גם כאשר שלפתי RPG וביצעתי תימרונים טיפוליים, פליק פלק לאחור תוך שימוש בתותחים הכי כבדים – זה לא עזר.

אותם "אמהות פולניות" גברים ונשים, לא התרשמו ולא התרגשו, הסתכלו עליי במבט סובל ושלפו בקול שקט את חליפת הקורבנות שלהם, התכסו בה, כאילו רצו לומר לי – נראה אותך מתמודד עם זה!

 

בשורות הבאות אחשוף בפנייך את היתרונות הגדולים שבקורבנות ואת הסיבות שבגללן רבים וטובים מסרבים לוותר עליה…

אז ללא השתהות נוספת קבלו כמה מהסיבות החזקות ביותר והתועלות שצומחות מלהיות קורבן:

1.שליטה באחרים – קורבנות מאפשרת לשלוט באחר ולשמר מצב קיים. אם אני קורבן של "החיים", של מחלה, אכזבה, אהבה או כל דבר אחר, האחרים שבסביבתי לא יעזו להטיח בי את האמת או לדרוש ממני מה שהם דורשים מכל אדם, שהרי אני קורבן ובשל כך חלש וחסר יכולת. בדרך זו אני יכול לשלוט באחרים, להפעיל אותם רגשית, לזכות "בהנחות" ויתרונות שלא ניתנים לאחרים.

2. קורבנות מאפשרת לקורבן להיות במגע עם חלקים שהוא מתבייש בהם או רוצה להעלים בעצמו – לפעמים קשה לנו להודות שאנחנו חלשים, חסרי אונים או נטולי כוחות, או לחלופין קשה לנו להודות שאנחנו תוקפנים, אלימים וכועסים. כשאנחנו נכנסים לעמדת הקורבן וביחוד כשאנחנו מקבלים על כך אישור מהסביבה זה מאפשר לנו להיות במגע עם החלקים הלא נעימים הללו, ולבטא אותם ביתר קלות,  לפתע יש לנו סיבה להיאחז בה, סיבה להיות חסר אונים וחלש או תוקפני וזועם, הקורבנות נותנת לנו לגיטימציה למגוון רחב של רגשות.

3. משחר הילדות – עמדה קורבנית מזכה אותנו ביותר אהבה וחמלה – ילד חולה, פצוע תאונה או מלחמה, נכה וכו' מקבלים יותר תשומת לב. למעשה מסכנות נצרבת בהתבגרות שלנו כהולכת עם חום ואהבה ומי מאיתנו לא רוצה עוד קצת מזה?

4. נרטיב – כולנו מסתובבים בעולם וזקוקים לנרטיב, לסיבתיות למה שקורה לנו, ל"סדר גדול מארגן", זהו צורך אנושי. החיפוש אחרי סיבתיות מרגיע אותנו. ועמדה קורבנית זו אחת הדרכים להסביר לעצמנו דברים – למשל: אני לא מצליח בזוגיות כי אני קורבן של בית הרוס. אני לא מצליח להתפרנס כי אני קורבן של מצב כלכלי ועוד ועוד.

5. הסרת אחריות – השילוב של הסעיפים הקודמים, מאפשר למי שבוחר להיות בעמדה קורבנית, להסיר מעצמו אחריות לגורלו, מאפשר לו לנוח ולא לפעול כי אם אני קורבן של החיים, של סיטואציה או של אדם אחר אז מותר לי עקב היותי קורבן לא לעשות ב100% למען עצמי, חוסר היכולת שלי מתקבל בהבנה, ומאפשר לי לא להתאמץ או להתמסר עד הסוף. תודו שזה נעים ונוח…

 

אז עכשיו שיקום מי שמוכן לוותר על נשק כזה עוצמתי שמשיג בעבורו בלי יותר מידי מאמץ שליטה באחרים, הסרת אחריות, חום ואהבה והסבר לדרכו של העולם…כנראה שהסבתות הפולניות ידעו מה יש להן ביד…

אני רוצה לסיים בטיפ, איך להילחם בקורבנות – לא לא של אחרים, בזו שלכם הפרטית.

הדרך לנצח את הקורבנות היא להכיר בה, לראות אותה, לקבל אותה, להבין את התועלות הישירות והעקיפות שהיא מביאה לנו.

רק אחרי שאנחנו מסכימים לראות את התועלות שבעמדה הקורבנית אנחנו יכולים גם לראות את המחירים שעמדה קורבנית גובה מאיתנו.

אחרי שאנחנו מסכימים לקחת אחריות על העמדה הקורבנית שלנו אנחנו זוכים ביכולת לבחור אחרת ולהשתחרר ממנה, וזה ידידיי אתגר שלא פשוט לעמוד בו לבד וכדאי להיעזר בו במומחה.

אודי

אין אפשרות להגיב.